Snelle Linzensalade (Lunch)

Snelle Linzensalade (Lunch)

1 blik linzen (± 400 g)

2 bosuitjes

1 citroen

2 eetl olijfolie

Peper en zout

80 g zachte geitenkaas

Paar takjes peterselie

 

Spoel de linzen af en laat ze goed uitlekken. Snij de bosui in fijne ringetjes. Was de citroen en rasp 1 eetl van de schil. Per de citroen uit. Meng olie, 2 eetl citroensap, geraspte schil, peper en zout tot een dressing en meng dit samen met de bosui door de linzen. Verbrokkel de geitenkaas erboven. Hak de peterselie fijn en garneer de salade met de peterselie.

Vakantie kilo’s.

Vakantie kilo’s.

Zo dit wordt mijn eerste berichtje op mijn vernieuwde site.

We staan vlak voor de vakantie, dus een mooie gelegenheid om daar iets over te schrijven.

Volgens Wikipedia is vakantie afgeleid van vacatio (Latijns werkwoord vacare) dat staat voor vrij zijn van verplichtingen. En hier laten we dan ook alles onder vallen, ook het eten. Wat ik dan veel hoor in mijn praktijk zijn mensen die terug komen met extra ongewenst bagage. Tijdens de vakantie laten we namelijk ook vaak de verplichting los om goed voor ons lichaam te zorgen.

Ken je de gedachte,’ WHAT THE HELL’. Helemaal losgaan en nergens meer op letten, ook niet meer naar de signalen van ons lichaam. En na de vakantie gaan we weer op dieet en heel veel sporten, weer een klap voor ons lichaam. Eerst wordt het overvoed en dan krijgt het ineens te weinig. Ons lichaam heeft zo heel wat te verduren en wij verlangen daarnaast ook nog dat het lichaam goed blijft functioneren en dat het mooi is.

Laten we hier eens over na denken voor we op vakantie gaan. De vakantie gebruiken waarvoor het bedoeld is: bijkomen, spanningen loslaten, energie opdoen, lekker genieten (ook van lekker eten).

Echt….. het is niet nodig om vele kilo’s aan te komen.

Water met een smaakje.

Water met een smaakje.

Met heet weer moet je ook flink drinken, maar gewoon water kan dan wel eens gaan vervelen.

Maar daar zijn heel veel oplossingen voor, dit is er 1:

Was een appel heel goed en snij hem in stukken (zonder kroos) Doe deze in een kan water samen met een kaneelstokjes. Laat dit ongeveer 2 uurtjes trekken.

Eens wat anders dan het gewone water of water met citroen (wat trouwens ook lekker is hoor)

Blauwe bessen of bosbessen?

Blauwe bessen of bosbessen?

Blauwe bes of bosbes.

Ik heb het verschil voor je opgezocht. Over mijn ontbijtje van soja ‘yoghurt’ met muesli, heb ik een handje blauwe bessen gestrooid.

Blauwe bessen zijn namelijk best groot en hebben witter vruchtvlees dan bosbessen, die vaak kleiner zijn eP1050428n roder vruchtvlees hebben. Op de foto rest, met een doos vol blauwe bessen, heb ik er een paar doorgesneden.

 

Ook groeien ze anders: blauwe bessen groeien aan een grote struik in trosjes en bosbessen groeien niet in trosjes en de struiken zijn ook lager.

  DE BOSBES

bosbes

DE BLAUWE BES

bessen

Rundvlees met pasta.

Rundvlees met pasta.

Een verrassend lekker pasta recept. Komt denk ik door de toevoeging van balsamico en de zwarte olijven. Wel oppassen, want rundvlees kan taai worden als je het niet goed bereid. Deze was erg mals gebleven. Zet alle ingrediënten van te voren klaar en gesneden, want bij wokken moet erbij blijven en je moet blijven roeren.

 

Wat heb je nodig:

200 gram runvleesreepjes

1 kleine ui gesnipperd

1 teentje knoflook, geperst

1 rode paprika in blokjes

75 gram champignons in plakjes

50 gram zwarte olijven gehalveerd

½ blik gepelde tomaten (200 gram)

1 flinke eetlepel balsamico azijn

½ bouillon blokje

2 theelepels provinciale kruiden

1 eetlepel olijfolie

150 gram vlinderpasta of andere die je lekker

Peper

P1050423

Hoe maak je het:

  • Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Verhit olie in een wok en fruit de ui en de knoflook even aan.
  • Zorg dat alles goed heet is en doe dan de rundvleesreepjes in de wok met de kruiden. Bak het vlees mooi snel bruin.
  • Voeg dan de champignons en de paprika en bak die ook even mee.
  • Dan mogen de in stukken gesneden tomaten erbij en het bouillonblokje.
  • Warm alles goed door, voeg de olijven toe en breng op smaak met balsamico en peper.
  • Verdeel de pasta over 2 borden en schep daar de saus over.Smakelijk eten.
ijsbergslasoep

ijsbergslasoep

ijsbergsla in de aanbieding. Dan is nu misschien toch het moment om de soep, waar mijn schoonzus het altijd over heeft, uit te proberen.

Het is zo eenvoudig, kan dat lekker zijn? Sla soep!!!!!

Maar goed hier komt dan toch het recept. Ik had de soep nog versierd met zalm snippers een lepeltje crème fraiche en gesnipperd bosuitje. Voor de lunch had ik er nog 2 kleine speltboterhammen met humus en tomaat bij gemaakt. Ik heb er heerlijk van genoten.

P1050416

  • 2 sjalotjes en 1 teentje knoflook glazig bakken in een beetje olijfolie.
  • P1050417
  • Snij een krop ijsbergsla in repen en doe deze dan bij de ui in de pan.
  • Laat de sla even 5 minuten meebakken, zodat die goed slinkt.
  • P1050419
  • 1 flinke theelepel kerrie en 2 eetlepels bloem toevoegen en even meebakken.
  • Dan 100 ml melk toevoegen, goed roeren.
  • Daarna 1 liter kippenbouillon en het geheel 10 minuutjes laten koken.
  • P1050420
  • Pureer de soep met staafmixer of in de blender.
  • Maak op smaak met peper.
  • In kom of op bord scheppen en versieren eventueel met gerookte zalm snippers, crème fraiche en gesnipperde bosui.
Spaanse tortilla of Italiaanse frittata.

Spaanse tortilla of Italiaanse frittata.

Hoe je het ook noemt, het is gewoon lekker en makkelijk. En met dit weer wil je toch ook niet al te moeilijk doen. Dus vandaar dit recept. Het was oorspronkelijk een spaanse tortilla, maar ik vond dat er wel wat meer groenten doorheen konden. De inspiratie kwam ook van recepten van Italiaanse frittata. Dus daar ben ik mee aan de slag gegaan. Naast deze zijn er natuurlijk vele variaties op mogelijk. Durf vooral te variëren en kijk wat je in de ijskast hebt liggen, want dit recept is uitermate geschikt voor restjes.

Wat heb je nodig:

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 pak minikrieltjes (425 g)
  • 1 zak Hollandse roerbakgroenten (400 g) of natuurlijk andere.
  • 1/2 duobakje hamblokjes (a ca. 250 g)
  • 5 eieren
  • 80 g gemalen pittige 30+ kaas

Hoe maak je het klaar:

  • Verhit de olie in een koekenpan met anti-aanbak.
  • Bak hierin de krieltjes.
  • Schep de groenten door de krieltjes en bak deze ongeveer 3 minuten mee.
  • Schep dan de ham door het bakmengsel.
  • Eieren loskloppen met peper, zout en eventueel wat andere kruiden(bv. kurkuma, paprika, knoflook)
  • Giet nu de eieren over het bakmengsel, doe de deksel op de pan en laat de tortilla op een zacht vuurtje ongeveer 15 minnuten garen.
  • Haal de deksel van de pan en als de tortilla droog voelt aan de bovenkant en los aan de onderkant (even de pan heen en weer bewegen) probeer hem dan voorzichtig om te draaien. Ik doe dat door de deksel op de pan te doen, de pan met deksel en al omdraaien en de tortilla vanaf de deksel langszaam in de pan te laten glijden.
  • Strooi dan de kaas over de tortilla en de deksel er weer op. Laat de kaas dan nog even smelten.
  • Eet hier een lekkere salade bij en eventueel een stukje brood.

Ik had er een wortel salade bijgemaakt. De winterwortel heel fijngeraspt en even de heet water kraan erover laten stromen. Wat geweekte rozijntjes en gehakte walnoten erbij. Voor de dressing een beetje olijfolie en citroensap.

 

Mexicaanse Salade.

Mexicaanse Salade.

Deze salade past heerlijk bij een Mexicaanse bbq. Nog een mais kolfje erbij en een stukje vlees of vis van de bbq. Lekker.

 

Aantal personen: 2

Ingrediënten:

  • 1 blik kidneybonen (300 g)
  • 2 bosuitjes
  • 3 trostomaten
  • 1/2 komkommer
  • 1 blikje mais (150 g)
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 el zoete chilisaus
  • tortillachips Doe de kidneybonen in een vergiet en spoel ze schoon met water. Snij de bosuien in dunne ringen en de tomaten en komkommer in blokjes. Giet de mais af. Meng de bonen en de rest van de groenten in een kom. Roer de crème fraîche los met de chilisaus. Serveer de salade met de chilisaus en een handvol tortillachips
  • Bereiding
  • Ontpit de tomaten en snij deze in stukjes.
  • Snij de bosuitjes in dunne ringen en de komkommer in blokjes.
  • Doe de kidneybonen in een vergiet en spoel ze schoon met water.
  • Giet de mais af. Meng de bonen en de rest van de groenten in een kom.
  • Roer de crème fraîche los met de chilisaus.
  • Serveer de salade met de chilisaus en een handvol tortillachips

 

Frappe

Frappe

Dit drankje hebben we in Griekenland leren kennen. Het is een variant op ijskoffie. Eigenlijk is heel eenvoudig, maar je hebt er wel een blender voor nodig.

 

Doe een klein beetje water in de blender met een flinke lepel oploskoffie en een lepel suiker of honing.

Dit mix je tot het schuimig en ligt van kleur is.

Giet er dan melk bij en flink wat ijsblokjes en mix nog een keer flink.

Giet dan het mengsel in een groot glas en steek er een rietje bij.

Smakelijk