Kruidkoek zonder suiker.

Kruidkoek zonder suiker.

P1040796 P1040799

Peperkoek (ontbijtkoek, kruidkoek, etc.) is heerlijk. Het heeft lang het etiket ‘gezond’ gedragen. Dat hield in dat mensen er ook dagelijks meer dan één plak van aten en dachten goed bezig te zijn.
Daar is gelukkig wel verandering in gekomen, want nu weten we dat er veel suiker en zout in peperkoek zit. Fabrikanten zetten wel heel leuk ‘vetarm’ op de verpakking, maar er zat altijd al weinig vet in peperkoek, dus………gewoon een lokkertje.
Toch hoef je peperkoek niet uit te bannen hoor, maar ook hier geldt geniet met mate.
Hou je van bakken, is het misschien ook leuk om het zelf te maken en dan suikervrij en met veel minder zout.
Ik zou zeggen probeer het gewoon, want moeilijk is het niet. Ik daag je uit.

Wat heb je nodig:
– 200 gram roggemeel
– 2 theelepels bakpoeder
– 200 ml sojamelk (ongezoet)
– 1 ei
– 125 gram dadels
– 2 eetlepels appelstroop
– 2,5 eetlepel koekkruiden
– 1 eetlepel nootmuskaat
– 1 eetlepel kaneel
– Klein snufje zout

Hoe maak je het:
– Verwarm de oven op 180°.
– Doe de melk en de dadels in een blender en
– maak de dadels heel fijn (zie foto).
– Meng dan in een keukenmachine of met de mixer de andere ingrediënten er door, behalve het meel en de bakpoeder.
– Als dit goed gemengd is mag de meel en de bakpoeder er door.
– Vet een cakeblik in en doe daar het beslag in. Ik gebruik een siliconen vorm, die hoef je namelijk niet in te vetten en zet deze in een gewoon cakeblik, zodat het goed in vorm blijft en niet uitzakt.
SMAKELIJK!

appeldippers.

appeldippers.

Heerlijk tussendoortje als je eens een keer wat anders wilt.

De appel schil je eventueel en snij je dan in elk gewenst model. ik heb gewoon partjes gemaakt. daarna meng je Turkse of Griekse yoghurt met kaneel naar smaak. En………..dippen maar.

Spinazieburgers met zoete aardappelfrietjes en yoghurtdip.

Spinazieburgers met zoete aardappelfrietjes en yoghurtdip.

Wat een heerlijke combinatie. Ik moet toegeven dat ik een beetje sceptisch was, zelfs tijdens het klaarmaken. Zoveel verse spinazie verwerken in een burger.
Maar……..gewoon doorzetten en bakken. Het resultaat was heerlijk. Het recept komt uit het boek van de ‘Foodsisters’.

Wat heb je nodig:
– 300 gram spinazie (in reepjes klein gesneden)
– 2 eitjes
– 10 blokjes feta (verkruimeld)
– 2 eetlepels maïzena
– ½ ui klein versnipperd
– 2 tartaartjes
– 2 geperste teentjes knoflook
– 2 theelepels italiaanse kruiden
– Zout en peper
– Olijfolie

Zo maak je het:

Meng alle ingrediënten, behalve de olijfolie, door elkaar.
Ik gebruikte zo’n tartaarvormpje om hamburgers te vormen, dit ging prima.
Ze zijn nog wel een beetje klef, maar worden vrij snel vaster van structuur als je ze bakt. Het bakken doe je in de olijfolie niet op de hoogste temperatuur.
Gelijk warm opdienen.

Daarbij heb ik zoete aardappel friet gemaakt met een yoghurt kruiden dip.
Voor de friet schil je een zoete aardappel en snij deze in de vorm van frietjes. Besprenkel dit met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Leg ze op bakpapier in een voorverwarmde oven van 220° voor een minuut of 15 (keer ze tussendoor een keer).
Voor de yoghurt dip meng je 1 eetlepel griekse yoghurt met 1 eetlepel yogonaise en breng dit op smaak naar eigen wens.(bv met o.a. zout, peper, worcestersaus, knoflook, chilisaus, paprikapoeder, ed)

Smakelijk eten en geniet er lekker van.

muesli reep zonder suiker.

muesli reep zonder suiker.

Wat heb je nodig:

  • 150 gram havervlokken
  • 40 gram zaden die je lekker vindt (lijnzaad, sesamzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten etc)
  • 40 gram ongebrande noten naar keuze
  • 25 gram rozijnen
  • 50 gram dadels
  • 100 ml plantaardige melk (amandel-, rijst-, sojamelk)
  • 2 flinke scheppen pindakaas
  • 2 eetlepels kokosolie
  • een theelepel kaneel / rasp van een biologische citroen
  • zout naar smaak
Hoe maak je het:
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Doe de havervlokken in een kom en meng met de zaden.
  • Hak de noten fijn en voeg die toe.
  • Verwarm in een steelpan de melk. Voeg de pindakaas aan de melk toe.
  • Snijd de dadels fijn en doe deze ook in de pan, net als de kokosolie en het zout.
  • Op rustig vuur al roerend warm laten worden, totdat de pindakaas is gesmolten en de stukjes dadels zacht zijn geworden.
  • Doe het vuur uit en voeg de havervlokken, noten en zaden en de kaneel of de citroenrasp toe en meng door elkaar.
  • Bekleed een ovenschaal of breed bakblik met een stuk bakpapier.
  • Stort de massa in de schaal en druk deze plat met de achterkant van een lepel, tot ongeveer 1 centimeter dikte. Is de schaal te groot, vul dan gewoon niet de hele bodem.
  • Goed aandrukken zodat alles blijft plakken.
  • Bak 20-25 minuten in de oven, zodat de bovenkant licht gekleurd is.
Gezonde snoepjes

Gezonde snoepjes

Abrikozen snoepje.

 

Wat heb je nodig:

  • 100 gr abrikozen
  • 75 gr walnoten
  • 60 gr zonnebloempitten
  • 2 el kokosolie
  • Ongeveer 50 gr kokosrasp
Hoe maak je het:
  • Smelt de kokosolie.
  • Maal de abrikozen, noten en pitten tot de gewenste dikte en voeg dan de kokosolie toe.
  • Maak hier balletje van en rol deze door de kokosrasp.
  • Laat een paar uur opstijven in de koelkast.

Chocolade-dadel truffels.

 

Wat heb je nodig:

  • 100 gr dadels
  • 100 gr amandelen
  • Theelepel vanille extract
  • 2 eetlepels cacao
Zo maak je het:
  • Maal de dadels en de noten zo fijn als je wilt en voeg 1 eetlepel cacao en de vanille toe.
  • Maak hier balletjes van en rol ze door de overgebleven cacao.
  • Laat ze dan in de koelkast opstijven.

 

 

 

Gegrilde courgette met geitenkaas.

Gegrilde courgette met geitenkaas.

Geen idee wat je moet eten voor de lunch????                                                      De courgette is op het ogenblik volop verkrijgbaar en niet duur. Heerlijk voor bij een lunch. En je hebt weer een portie groenten binnen.

Schil de courget met een kaasschaaf in dunne repen. Smeer in met een klein beetje olijfolie. Dan even grillen in een hete grilpan en bestrooien met peper, zout en provinciale kruiden. Leg ze dan op een bord of schaal. Klein beetje balsamco erover en de geitenkaas er over kruimelen.                   Zowel koud als warm heerlijk.

Bananenbrood.

Bananenbrood.

Er zijn vele recepten voor het maken van bananenbrood. Eigenlijk vind ik het meer een gebakje, zo lekker vind ik het. Voor dit recept heb ik alleen voedzame ingrediënten gebruikt. En met de vulling kun je naar hartenlust variëren. Ik heb hier een handje pecannoten en een handje Gojibessen  gebruikt. Ook de eetlepel kaneel maakt het nog eens extra lekker.

Wat heb je nodig:

– 100 gram amandelmeelP1050444

– 50 gram havermoutmeel (gewoon havermout dat je fijnmaalt)

– 50 gram dadels

– 3 eieren

– 3 rijpe bananen

– 1 eetlepel kaneel

– 1½ theelepel bakpoeder

 

Hoe maak je het:

– Verwarm de oven voor op 175°.

– doe de bananen en de dadels in de blender en maal ze helemaal fijn.

– Dan mogen de eieren erbij.

– Als het een mooie gladde massa is mogen de 2 soorten meel, bakpoeder en kaneel erbij.

– Het deeg mag dan de vorm in. Je kunt het ook in bv muffin vormpjes doen of in een cake vorm.

– Bak het dan in de hete oven afhankelijk van de grote voor 25 tot 40 minuten.

 

Snelle makkelijke pasta salade.

Snelle makkelijke pasta salade.

Een makkelijke snelle pasta salade die je s’morgens al kunt maken, zodat je de hele dag lekker van alles kunt doen en s’avond hoef je alleen maar aan te schuiven. Ik heb deze salade gemaakt met gerookte kip, maar je het is ook heerlijk met stukjes gerookte zalm of blokjes ham. Een heerlijke zomerse maaltijd, smakelijk !

 

Salade:

150 gr pasta

150 gr erwten (diepvries)

½ winterwortel (geraspt)

½ bosje bosuitjes

100 gr gerookte kip (in kleine blokjes)

2 flinke handen ruccola sla

 

 

Dressing:

1 eetl. Yogonaise

2 eetl. Griekse of turkse yoghurt

1 theel. Mosterd

Flinke scheut chilisaus

 

 

Voor de salade meng je alles ingrediënten door elkaar, behalve de ruccola.

Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar en meng dit door de salade.

Leg een handje ruccola op een bord en schep daar de salade op.

Koekje bij de thee.

Koekje bij de thee.

Een koekje bij de thee of koffie, dat is een echte Nederlandse traditie. Nergens ter wereld (volgens mij) krijg je standaard een koekje bij je thee of koffie in een restaurant/cafe. Dus dan ook maar een koekje maken met echte voeding. En makkelijk met maar 5 simpele ingrediënten.

Wat heb je nodig:                      P1050430
  • 40 gram havermout
  • 25 gram lijnzaad
  • 25 gram zonnebloempitten
  • 20 gram honing
  • 1 el (soja)melk

 

 

 

 

Hoe maak je ze:

  • verwarm de oven op 180°P1050432
  • Maal de helft van de havermout en het lijnzaad fijn.
  • Vermeng dit met de rest van de ingrediënten.
  • Leg bakpapier op een bakblik, verdeel het mengsel in 10 hoopjes hierop en druk ze een beetje aan met de bolle kant van een lepel.
  • Bak ze dan 10 minuten in de hete oven. Laat ze helemaal afkoelen anders vallen ze uit elkaar.