Peperkoek (ontbijtkoek, kruidkoek, etc.) is heerlijk. Het heeft lang het etiket ‘gezond’ gedragen. Dat hield in dat mensen er ook dagelijks meer dan één plak van aten en dachten goed bezig te zijn.
Daar is gelukkig wel verandering in gekomen, want nu weten we dat er veel suiker en zout in peperkoek zit. Fabrikanten zetten wel heel leuk ‘vetarm’ op de verpakking, maar er zat altijd al weinig vet in peperkoek, dus………gewoon een lokkertje.
Toch hoef je peperkoek niet uit te bannen hoor, maar ook hier geldt geniet met mate.
Hou je van bakken, is het misschien ook leuk om het zelf te maken en dan suikervrij en met veel minder zout.
Ik zou zeggen probeer het gewoon, want moeilijk is het niet. Ik daag je uit.
Wat heb je nodig:
– 200 gram roggemeel
– 2 theelepels bakpoeder
– 200 ml sojamelk (ongezoet)
– 1 ei
– 125 gram dadels
– 2 eetlepels appelstroop
– 2,5 eetlepel koekkruiden
– 1 eetlepel nootmuskaat
– 1 eetlepel kaneel
– Klein snufje zout
Hoe maak je het:
– Verwarm de oven op 180°.
– Doe de melk en de dadels in een blender en
– maak de dadels heel fijn (zie foto).
– Meng dan in een keukenmachine of met de mixer de andere ingrediënten er door, behalve het meel en de bakpoeder.
– Als dit goed gemengd is mag de meel en de bakpoeder er door.
– Vet een cakeblik in en doe daar het beslag in. Ik gebruik een siliconen vorm, die hoef je namelijk niet in te vetten en zet deze in een gewoon cakeblik, zodat het goed in vorm blijft en niet uitzakt.
SMAKELIJK!